Vad är grejen med små och stora hundar?
Små hundar är till för sällskap och stora som vakter, så måste det ju bara vara? Men på ett vetenskapligt plan är frågan betydligt mer omfattande än så. Betänk faktumet att hundar är det däggdjur som har den största storleksvariationen av alla. Det vill säga att av alla sorters däggdjur är det störst skillnad mellan de största och de minsta exemplaren. Från stora Grand Danois till raser som inte är större än att de får plats i små handväskor. Det här är en fråga som gäckat forskare under en tid. Varifrån kommer de här proportionellt enorma storleksskillnaderna? Och om stora hundar ofta avlats fram i syfte att hjälpa människan som vakthundar med mera, varför tycks små hundar vara mer aggressiva än stora?
Vissa gillar små hundar, andra gillar stora, många faller mitt emellan. Oavsett vad du föredrar kan du få din hundras tryckt på en reklampenna. Vart är det här påväg undrar du? Jo, om du driver egen firma eller är med och driver en så känner du förstås till värdet av profilprodukter som pryds av företagets logotyp. Det är även i vår digitala era ett av de bästa sätten att öka varumärkeskännedomen. Medtryck erbjuder Pennor med tryck där du kan välja från ett enormt sortiment av pennor: från enkla och billiga för massproduktion till lyxiga och stilmedvetna.
Svaret finns, delvis, i generna
Svaret är, som så ofta annars, genetiskt. Små hundraser tycks vara utrustade med en gensekvens som gör att de fortsätter att vara små. Det förklarar dock inte varför små hundar ofta är mer kaxiga än stora hundar.
Varför beter sig stora och små hundar olika?
Det är förstås orättvist att dra alla små hundar över en kam, för precis som det finns större hundar som är svåra att handskas med finns det småhundar som är hur snälla som helst. Men de flesta har nog sett en mindre hund bete sig aggressivt mot en större hund. Det tycks ofta som att små hundar är mer aggressiva än stora hundar. Det är såklart inget konstigt med att om man vill ha en vakthund så avlar man på egenskaper som mental stabilitet o.s.v. Men varför små hundar, som i första hand fungerat som sällskapshundar och som avlats fram för det syftet, är de som för mest oväsen verkar desto konstigare.
När det gäller den här frågan verkar forskningen luta åt att svaret finns i hundarnas sociala närhet. Studier har visat att i många fall har den här skillnaden att göra med det enkla faktum att ägare till små hundar ofta är mer inkonsekventa. Varför det är så vet man inte riktigt. Kanske har det att göra med att vi inte har samma respekt för små som stora hundar? Det blir så att säga mycket viktigare att hålla pli på en stor hund eftersom riskerna är större om en stor hund inte kan sköta sig.